Tizedik alkalommal rendezik meg a mozgássérült-passiót – Halasi Andrással beszélgettünk

Tizedik alkalommal rendezik meg a mozgássérült-passiót – Halasi Andrással beszélgettünk

Share this content.

Budapest – Halasi András evangélikus teológus-lelkész szakos hallgatóval, a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) elnökével beszélgettünk a mozgássérült-passió idei alkalmairól. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Galambos Ádám és Tekus András

– 2013-ban tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Mevisz szervezésében a mozgássérült-passió. Hogyan indult ez a kezdeményezés?

– 2003-ban Andorka Eszter kezdeményezésére jött létre a mozgássérült-passió. Ő maga az előadásokon már nem vehetett részt, de a passió azóta is, egy év kihagyással bár, de töretlenül megrendezésre kerül. Az alapkoncepció az, hogy mozgássérültek és segítőik együtt adják elő Krisztus szenvedéstörténetét. Általában tizennyolc fő, fele-fele arányban ép és sérült vesz részt az előadáson.

– Mi az, ami a mozgássérült-passiót megkülönbözteti más passiójátékoktól?

– Minden mozgássérült-passió úgy fejeződik be, hogy egy üres kerekesszék kerül a kereszt alá. Ez szimbolizálja azt a tartalmat, hogy Krisztus nemcsak az egészséges emberekért, hanem mindenkiért vállalta a kereszthalált. Az, hogy egészségesek és mozgássérültek, sokszor értelmi fogyatékkal élők is együtt adják elő a passiót, átélhetőbbé teszi a „mindenkiért” tartalmat.

– Társadalmunkban gyülekezeti tagok és diákok sem szoktak hozzá a mozgássérült személyekkel való közvetlen találkozáshoz. Korlátozza esetleg ez Krisztus szenvedéstörténetének centrumba helyezését?

– Mindig lesznek olyan emberek, akiket érzékenyen érint, ha mozgássérültet látnak. Ez fakadhat akár korábbi élethelyzetükből vagy családi érintettségből is. Másrészt sokan elzárkóznak a sérült emberektől. Azt tapasztalom, hogy a mozgássérült-passióban fel lehet oldani ezeket a gátlásokat. Egy közös kapcsolópontot találhatunk, hiszen közvetlen, megismerhető, mindkét oldalról átélhető helyzetet teremtünk.

– Hogyan épül fel egy előadás?

– Fontosnak látjuk, hogy a passiójátékot istentisztelet keretébe illesszük. A liturgiai és igehirdetői szolgálatot ezeken az alkalmakon teológushallgatók látják el. Az előadás igei központja összetett, hiszen több evangélium alapján állt össze a passió forgatókönyve. Alapja a hívő és a hitetlen beszélgetése, mely a narrációban hangzik el. Nagy örömünkre a gyülekezetek általában az előadást követően szeretetvendégséget tartanak. Ennek keretében lehetőség van a személyes megismerkedésre. Díjmentesen látogatható előadásainkon elfogadunk adományokat mozgássérült tagjaink nyári táborozására.

– A Mevisz életében milyen helyet foglal el a mozgássérült-passió?

– Mindenképpen nagyon fontos szelete tevékenységünknek. Talán legfontosabb évközi programunk, hiszen átfogja az egész Mevisz és legfőképp a Bárka életét. A Mevisz elnöksége úgy gondolja, hogy ez egy kiemelt feladat, amelyre megfelelő időt, energiát és anyagi ráfordítást kell biztosítanunk. Ez reménység szerint meglátszik az idei évben az előadásokon is, hiszen közel fél éve készítjük elő az idei körutat.

– Az előadások nemcsak azok nézőinek, hanem résztvevőinek is fontosak lehetnek. Mi az, amit az előadók hazavisznek?

– A részt vevő segítőknek és a mozgássérülteknek kétféle biztatást jelent. Egyrészt megerősíti a jelen lévő közösséget az együttlét örömében, másrészt hitbeli elmélyedést nyújt. A Mevisz Bárka minden egyes megjelenésének egyik célja az, hogy legyenek új segítőink. Voltak olyan alkalmaink, amelyeken ez sikerült, viszont nagyon nehéz a toborzás, hiszen ezek rövid találkozások a gyülekezetekkel.

– Milyen lehetőséget nyújt a gyülekezetekkel való találkozás az emberek mozgássérültekkel szembeni előítéleteinek leküzdésében?

– Mindenképpen pozitívnak látom azt, hogy egyre több gyülekezetbe járnak mozgássérültek. Összetett kérdés, hogy ez minek köszönhető. Egyrészt évről évre akadálymentesebb a budapesti közlekedési hálózat, ami lehetőséget nyújt a gyülekezetbe való eljutáshoz. Másrészt a gyülekezetek is egyre jobban elkezdenek nyitni mozgássérült testvéreik felé. Azáltal, hogy pályázatok által lehetőség nyílik akadálymentesíteni templomaikat, gyülekezeti termeiket, elérhetővé teszik azokat mások számára is.
Azok a gyülekezeti tagjaink és iskolásaink, akik találkoznak másféle emberekkel, ezeket a tapasztalatokat továbbviszik a társadalom más szegmenseibe is. Reménység szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy társadalmilag is egyre szélesebb körben el tudjuk fogadtatni a mozgássérült embereket. Jó példa erre a Sztehlo Gábor-iskola, ahol mozgássérült és egészséges diák egymás mellett tanul.

A 2013-as Mevisz mozgássérült-passió helyszínei:

március 24. 11 óra – Őrimagyarósd

március 25. 18 óra – Körmend

március 26. 12 óra – Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola (Szombathely)

március 26. 18 óra – Szombathely

március 27. 18 óra – Bajánsenye

március 28. 17 óra – Nádasd

március 29. 18 óra – Csepel

Hivatkozások: MEVISZ -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!