mozgássérült

„Angliában az hiányzott, hogy értsenek, itthon az, hogy a mozgássérültséget értsék”

Muntag Vince, a kerekesszékes Molnár Ferenc-kutató a Kötőszón megjelent riportnak köszönhetően jutott ki az angliai Canterburybe, a Kenti Egyetem European Theatre & Dramaturgy elnevezésű mesterszakára. A cikk nyomán pénzgyűjtési akció indult, hogy elvégezhesse álmai képzését, ráadásul megtalálta azt a gondozót is, aki külföldi tartózkodására elkísérte, és a kinttartózkodása alatt az ügyes-bajos dolgait intézte. Vince egy év után rengeteg tapasztalattal és tudással felvértezve jött haza, hogy itthon ott folytassa, ahol abbahagyta: doktori képzéssel és akadozó hétköznapokkal.

Akadálymentesítés minden szinten – Megismerkedtünk az Andorka Eszter Program projektjeivel

Budapest – 2018. április 27-én a Deák téri evangélikus templom gyülekezeti termében került sor az Andorka Eszter Program (AEP) sajtóeseményére. A találkozón bemutatták a 2017-ben és 2018-ban támogatott projekteket, amelyeknek célja az elesettek megsegítése, az előítéletek leküzdése és az egyház aktív társadalmi jelenlétének segítése.

„Képes vagyok!” – Rehab Critical Mass 2016

Budapest – Harmadik alkalommal tartották meg vasárnap a fogyatékkal élők, valamint a velük szimpatizálók a Rehab Critical Mass felvonulást azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira, társadalmi kirekesztettségére.

„Kérem azt a plusz kaput a templomomra…” – Az akadálymentesítésről

Budapest – Régi templomaink építésekor még nem volt szempont az akadálymentesítés, ma azonban ez sokaknak okoz fejtörést. Muntag Vince fiatal irodalomkutatóval saját, kerekes székes tapasztalatairól és a mozgássérültlét teológiai mélységeiről, a kelenföldi evangélikus gyülekezet vezetőivel pedig egy sikeresen megvalósult akadálymentesítés tanulságairól beszélgettünk.

Megmozdulás az esélyegyenlőségért, avagy II. Rehab Critical Mass

Budapest – „A mi dolgunk megmutatni magunkat, hogy vagyunk, mások vagyunk, de ugyanolyan szerves része vagyunk a társadalomnak, mint akárki más, aki két lábon jár vagy érthetően tud beszélni” – fogalmaz Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass elindítója. Az esélyegyenlőség érdekében 2015. május 17-én ismét kritikus tömeget alkothatunk Budapesten.

Rehab Critical Mass! – Felvonulás és petíció

Budapest – 2014. október 19-én indult első útjára az esélyegyenlőségre és egyenlő bánásmódra felhívó kampány, a Rehab Critical Mass. A nagy számú tömeg a meglévő probléma, az egyenlő bánásmód hiányára kívánta a figyelmet felhívni. A szervezők – többek között Kiss Csaba – kiáltványukat széles körű egyeztetés után fogadták el és tették közzé. Az online petícióhoz a cikk végén található elérhetőségen lehet csatlakozni.

Szabaddá vált egy akadálymentes lakrész a Silóban

Piliscsaba – A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület Alapítvány Siló lakóotthonában, Piliscsabán felnőtt mozgássérülteknek nyújtanak lakhatási lehetőséget. Egy teljesen akadálymentes lakrész szabaddá vált, amelyet ezúton is meghirdetnek.

Mozgássérültek passiójátékot mutattak be Őrimagyarósdon

Őrimagyarósd – Mozgássérültek és enyhén értelmi fogyatékkal élők érkeztek az evangélikus egyházközösség táborába. Adni jöttek, Jézus szenvedéstörténetét mutatják be. A mozgássérült-passió közelebb hozza egymáshoz az embereket. Forrás: vaol.hu, Vas Népe, szöveg: Bajdó Bettina fotó: Szendi Péter

Tizedik alkalommal rendezik meg a mozgássérült-passiót – Halasi Andrással beszélgettünk

Budapest – Halasi András evangélikus teológus-lelkész szakos hallgatóval, a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) elnökével beszélgettünk a mozgássérült-passió idei alkalmairól. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Galambos Ádám és Tekus András
Feliratkozás RSS - mozgássérült csatornájára